ریزش سکه ای مو
ریزش سکه ای مو یکی از انواع ریزش مو یا «آلوپسی» است. کلمه آلوپسی از کلمه لاتین طاسی (baldness) گرفته شده است. به عنوان یک اصطلاح کلی، آلوپسی میتواند برای بسیاری از انواع ریزش مو به کار رود. برای مثال، شایعترین شکل آلوپسی، آلوپسی آندروژنتیک است.
ریزش سکه ای مو که به آن «آلوپسی آره آتا» (Alopecia areata) گفته میشود، با آلوپسی آندروژنتیک و سایر انواع آلوپسی متفاوت است، زیرا یک بیماری خودایمنی است و زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی فرد به فولیکولهای موی او حمله میکند.
ما در این مقاله هرچیزی را که درباره این نوع ریزش مو نیاز دارید در اختیار شما قرار میدهیم.
ریزش مو سکهای چیست؟
آلوپسی آره آتا یک بیماری خودایمنی است. بیماریهای خودایمنی مشکلاتی هستند که در آن سیستم ایمنی فرد به بافتهای دیگر بدن او حمله میکند. محققان علت دقیق این حمله غیر طبیعی را نمیدانند، اما برخی از محرکهای بالقوه مانند باکتریها، ویروسها و داروها میتوانند سبب شوند که سیستم ایمنی، بافتهای بدن را به اشتباه مهاجم فرض کرده و به آنها حمله کند. همچنین، این امکان وجود دارد که ژنتیک یک فرد احتمال ابتلا به بیماری خودایمنی را افزایش دهد.
بیش از 80 نوع بیماری خودایمنی وجود دارد که اندامها و بافتهای مختلف را تحت تأثیر قرار میدهد، اما آلوپسی آره آتا بر فولیکولهای مو تأثیر میگذارد. فولیکولهای مو در حقیقت همان ریشه مو هستند که موهای جدید را میرویانند. اگر آنها از بین بروند، در آن محل، موی جدیدی رشد نمیکند.
هنگامی که مو در این نوع بیماری شروع به ریزش میکند، به صورت تکههای گرد و سکهمانند میریزد. برای برخی افراد، این ریزش مو به یکباره اتفاق میافتد. اما در برخی دیگر، ریزش سکهای مو میآید و میرود و میتواند تا آخر عمر باقی بماند. هر فردی ممکن است تجربه متفاوتی از آلوپسی آره آتا داشته باشد. برخی از افراد ممکن است دوباره مو دربیاورند، در حالی که برخی دیگر رویش مجدد مو را تجربه نمیکنند.
هیچ درمان کاملی برای آلوپسی آره آتا، که تقریباً 2 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار میدهد، وجود ندارد. تا ژوئن 2022 که سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) داروی جدیدی را برای بزرگسالان مبتلا به نوع شدید این بیماری تأیید کرد، درمانها بسیار محدود بودند. خوشبختانه، درمانهای جدید میتوانند به رشد مجدد مو کمک کنند.
شیوع آلوپسی آره آتا
تخمین زده میشود که 6.7 میلیون نفر در ایالات متحده و 160 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به ریزش سکه ای مو هستند. این آمار نشان میدهد که خطر ابتلا به این بیماری 2 درصد است.
آلوپسی آره آتا بهطور مساوی در بین دو جنس شایع است و میتواند در هر سنی رخ دهد. به عبارت دیگر، احتمال ریزش سکه ای موی در زنان، ریزش سکه ای مو در مردان و ریزش سکه ای مو در کودکان برابر است.
یک مطالعه تخمین زده است که میانگین سنی در زمان تشخیص آلوپسی آره آتا برای افرادی که در بدو تولد مذکر بودند 31 سال و برای افرادی که در بدو تولد مونث بودند 36 سال است. با این حال، این آمار قطعی نیست.
آلوپسی آره آتا ممکن است ارثی باشد. محققان تخمین میزنند که بین 0 تا 9 درصد از بزرگسالانی که مبتلا به آلوپسی آره آتا هستند، این بیماری را در یکی از اعضای خانواده خود دارند.
شواهد همچنین، حاکی از ارتباط احتمالی این عارضه با برخی بیماریهای خودایمنی دیگر دارد. افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا، 16 درصد افزایش خطر ابتلا به سایر بیماریهای خودایمنی از جمله بیماری تیروئید، ویتیلیگو و لوپوس اریتماتوز دارند. در 39 درصد موارد آلوپسی آره آتا نیز بیمار دارای درماتیت آتوپیک است که نوعی اگزما است.
علت ریزش مو سکهای و عوامل خطر
افراد مبتلا معمولا میپرسند، علت ریزش سکه ای مو چیست؟ دلیل ریزش تکه ای مو تنها یک عامل نیست و به موارد زیادی وابسته است. این نوع ریزش مو میتواند توسط عوامل محیطی مانند استرس، آسیب یا بیماری ایجاد شود. اما در بسیاری از موارد، هیچ پاسخ روشنی برای اینکه چرا فردی دچار آلوپسی آره آتا میشود وجود ندارد. با این حال، برخی از بیماریها و تغییرات ژنتیکی با ریزش موی سکهای در ارتباط هستند که ما در اینجا آنها را بررسی میکنیم.
آلوپسی آره آتا و ژنتیک
به نظر میرسد که ژنها در ابتلا به ریزش موی سکه ای نقش دارند. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که در 42 تا 55 درصد موارد، هر دو دوقلوی یکسان با هم به این بیماری مبتلا میشوند. تجزیه و تحلیل ژنوم انسان برخی از زمینههای ژنتیکی آلوپسی آره آتا را روشن کرده است. اکنون میدانیم که بیماری خودایمنی ممکن است با یک ژن خاص در مجموعه آنتی ژن لکوسیت انسانی (HLA) ارتباط داشته باشد.
کمپلکس HLA نقش بسیار مهمی در بدن دارد و به تشخیص میان پروتئینهای طبیعی و انواع مهاجم پروتئین کمک میکند. تغییرات در کمپلکس HLA ممکن است سیستم ایمنی را برای حمله به فولیکولهای مو تحریک کند و منجر به آلوپسی آره آتا شود.
انواع مختلف آلوپسی سکه ای مو
ریزش سکه ای مو میتواند چندین شکل مختلف داشته باشد:
آلوپسی آره آتا کلاسیک (ریزش موی تکه تکه)
این نوع آلوپسی رایجترین شکل ریزش سکه ای مو است که در آن ریزش مو به صورت لکههای گرد یا بیضی شکل روی پوست سر یا سایر نقاط بدن، ظاهر میشود. این نوع آلوپسی آره آتا گاهی اوقات میتواند به آلوپسی توتالیس (ریزش مو در کل پوست سر) یا آلوپسی یونیورسالیس (ریزش مو در کل بدن) تبدیل شود، اما در بیشتر موارد به صورت تکهای باقی میماند و در نهایت رشد مجدد رخ میدهد.
برای برخی از افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا، ریزش موی تکهای در یک دوره زمانی طولانی ادامه مییابد، بدون این که به آلوپسی توتالیس یا آلوپسی یونیورسالیس تبدیل شود. این ریزش گاهی اوقات بهعنوان «آلوپسی آره آتا لکهای مداوم» یا «آلوپسی آره آتا مزمن» نامیده میشود.
آلوپسی توتالیس
آلوپسی توتالیس با ریزش کامل تمام موهای سر مشخص میشود. برای برخی افراد، ریزش مو به صورت تکههای کلاسیک آلوپسی آره آتا شروع میشود و بعد به سمت توتالیس حرکت میکند. با این حال، برخی افراد چنان ریزش موی سریعی را تجربه میکنند که قبل از بین رفتن بیشتر موهای سر، لکهها ظاهر نمیشوند.
آلوپسی یونیورسالیس
آلوپسی یونیورسالیس با ریزش مو در کل پوست سر، صورت (از جمله ابروها و مژهها) و بقیه بدن (از جمله موهای ناحیه تناسلی) مشخص میشود.
لطفاً توجه داشته باشید که بسیاری از مردم اشکالی از ریزش سکه ای مو را تجربه میکنند که بین آلوپسی توتالیس و آلوپسی یونیورسالیس است. بنابراین، ممکن است برخی از موهای بدن، اما نه همه، یا برخی از موهای صورت، اما نه همه، از دست بروند.
آلوپسی آره آتا منتشر (Alopecia Areata Incognita)
آلوپسی آره آتا منتشر با نازکشدن ناگهانی موها در سرتاسر پوست سر به جای ریزش تکهای مو مشخص میشود. این مشکل گاهی اوقات به عنوان «آلوپسی آره آتا ناشناس» یا Alopecia Areata Incognita نیز نامیده میشود. تشخیص این بیماری میتواند سخت باشد؛ زیرا بهنظر میرسد بسیار شبیه به سایر انواع ریزش مو، یعنی «تلوژن افلوویوم» و «آلوپسی آندروژنتیک» (ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه) است.
آلوپسی آره آتا اوفیازیس (Alopecia Areata Ophiasis)
آلوپسی آره آتا اوفیازیس دارای الگوی خاصی از ریزش سکه ای مو است که در آن موها از پهلوها و قسمت پایینی پوست سر میریزند. درمان این نوع ریزش سکه ای میتواند دشوارتر باشد، زیرا به سرعت به دارو پاسخ نمیدهد. نوع کمتر رایجی از این نوع آلوپسی به نام «آلوپسی آره آتا سیسایفو» وجود دارد که در آن مو از قسمت جلویی پوست سر، پیشانی و به ندرت ابروها از بین میرود.
آلوپسی باربا (Alopecia Barbae)
آلوپسی باربا نوعی ریزش سکه ای مو است که در آن ریزش مو بر ریش و سبیل تأثیر میگذارد. آلوپسی باربا معمولا فقط در ناحیه ریش اتفاق میافتد، اما میتواند علاوه بر آن، سبب ریزش مو در نواحی دیگر مانند پوست سر نیز بشود. آلوپسی باربا معمولاً باعث ریزش موهای ریش به صورت تکههای دایرهای کوچک میشود. اگر موهای بیشتری ریخته شود، دایرهها شروع به همپوشانی میکنند. موهای اطراف لبه لکهها گاهی اوقات سفید میشوند.
عوامل خطر آلوپسی آره آتا؛ ریزش موی سکهای در چه افرادی رخ میدهد؟
به عنوان یک بیماری التهابی خودایمنی، ریزش سکه ای مو گاهی با سایر بیماریهای خودایمنی همراه است. برخی از همان تغییرات ژنتیکی مرتبط با آلوپسی آره آتا با سایر بیماریهای خودایمنی نیز ارتباط دارند. افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا ممکن است با احتمال بالاتری به بیماریهای زیر مبتلا شوند:
- ویتیلیگو
- لوپوس اریتماتوی سیستمیک
- آسم آلرژیک
- تیروئیدیت هاشیموتو
- بیماری گریوز
به همین ترتیب، افراد مبتلا به این بیماریها نیز ممکن است با احتمال بیشتری به ریزش سکه ای موی سر مبتلا گردند.
محرکهای شروع ریزش تکه ای مو نامشخص است. این امکان وجود دارد که بیماری، استرس عاطفی یا آسیب پاسخ ایمنی را تحریک کرده و سبب عود بیماری شود.
در یک مطالعه، عوامل خاصی پیشبینیکننده شدت بیماری بودند. این عوامل شامل تغییرات در ناخنها (شامل برجستگی یا حفره در ناخن) و ابتلا به این بیماری برای بیش از یکسال بود.
علائم ریزش سکه ای مو
یکی از علائم اولیه آلوپسی آره آتا ریزش مویی است که بهطور ناگهانی بهصورت لکههای گرد یا بیضی شکل روی پوست سر ظاهر میشود. لکهها به ندرت علائمی مثل زخم، بثورات یا قرمزی را نشان میدهند. گاهی موهایی با نوک پهن و پایههای باریک، که به آن «موهای علامت تعجب» میگویند، اطراف لکهها را احاطه میکنند. بیماران گاهی اوقات قبل از ریزش موهایشان خارش، سوزنسوزنشدن یا سوزش در این نقاط را گزارش میکنند.
علاوه بر تغییرات مو، ریزش موی سکه ای میتواند روی ناخنها نیز تأثیر بگذارد و منجر به برجستگی یا چاله شود. همانطور که گفتیم، این علائم در افرادی که ریز موی شدیدتری دارند رایج است. این بیماری همچنین، ممکن است ریش، ابرو یا مژهها را تحت تاثیر قرار دهد، اما اغلب به صورت لکههایی روی پوست سر ظاهر میشود.
پس از مرحله تشکیل لکه ریخته شده بر روی پوست سر، پیشرفت آلوپسی آره آتا میتواند به شکلهای گوناگون ادامه پیدا کند. از آنجایی که این بیماری فولیکولهای مو را از بین نمیبرد، در برخی از افراد ممکن است موها دوباره رشد کنند. این رویش مجدد مو ممکن است به رنگ سفید یا خاکستری باشد و سپس رنگ آن به رنگ موهای طبیعی فرد بازگردد.
در افراد دیگر ممکن است درحالیکه موها در حال رویش هستند، بخش دیگری به شکل سکه بریزد. برخیها هم موهای بیشتری را در قالب دایرههای بزرگ از دست میدهند تا جایی که همه موهای آنها میریزد (alopecia totalis ) در موارد بسیار معدودی ممکن است فرد همه موهای بدن خود را از دست بدهد (alopecia universalis).
در اکثر افراد مبتلا به ریزش سکه ای مو، موها مجدداً رشد میکنند، اما به هر حال دورههایی از ریزش مو وجود دارد. افرادی که بیشتر از سایرین رویش مجدد مو را تجربه میکنند، دارای چندین ویژگی مشترک هستند:
- ریزش مو با حجم کمتر
- شروع بیماری در سن بالاتر
- عدم تغییر در ناخنهای دست و پا
- نداشتن سابقه خانوادگی این بیماری
تشخیص ریزش سکه ای مو
اگر فردی علائم ریزش موی سکه ای را داشته باشد، متخصص پوست، موها و ناخنهای او را برای جستجوی علائم بررسی میکند و ممکن است از یک وسیله به نام «درماسکوپ» برای مطالعه دقیقتر پوست سر استفاده نماید. این دستگاه برای بزرگنمایی ضایعات پوستی استفاده میشود تا تشخیص بیماری دقیقتر انجام گردد. در برخی موارد، پزشک ممکن است برای کسب اطلاعات بیشتر آزمایش خون تجویز کند.
پس از تشخیص، متخصص پوست ممکن است قبل از شروع درمان صبر کند تا ببیند آیا موها خودبهخود مجددا رشد میکنند با نه. در صورت نیاز به درمان، گزینههای انتخابی به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل شامل موارد زیر هستند:
- سن
- میزان ریزش مو
- محل ریزش مو
همه افراد به طور یکسانی به درمان پاسخ نمیدهند و متخصص پوست ممکن است چندین درمان را با هم برای کاهش علائم امتحان کند.
درمانهای شایع مورد استفاده در ریزش سکه ای مو شامل موارد زیر هستند:
درمان ریزش موی سکه ای
از آنجا که ریزش مو، مخصوصا در زنان جوان، ناراحت کننده است، برخی از مراکز زیبایی با وعده و وعیدهای زیادی انواعی از درمانهای غیراثباتشده را بر روی فرد انجام میدهند. این درمانها علاوه بر خطرناکبودن، میتوانند هزینه زیادی را نیز بر بیمار تحمیل نمایند. بنابراین، حتما قبل از شروع به درمان، از چند پزشک مشورت بگیرید.
عدم درمان به عنوان یک درمان رایج
در بسیاری از موارد، بخشهای طاس به خودیخود و بدون درمان دوباره رشد میکنند. به ویژه، اگر فقط یک یا دو لکه کوچک طاس وجود داشته باشد، بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که آن را به حال خود بگذارید تا خود پس از مدتی مجددا رشد کند.
اگر ریزش مو خیلی وسیع نباشد، احتمال زیادی وجود دارد که موها دوباره رشد کنند. صبور باشید و این احتمال را بدهید که رشد مجدد مو برای چند ماه به تاخیر بیفتد. بهعبارت دیگر، حداقل چند ماه برای دیدن موهای تازه روییده شده باید صبر کنید.
در این مدت، تغییر در مدل مو ممکن است یک یا دو تکه کوچک طاس را پنهان کند. اگر ریزش مو گستردهتر باشد، ممکن است پزشک درمان را زودتر شروع کند و یا برای جلوگیری از عوارض روانی، کلاه گیس تجویز نماید. اما حتی با وجود ریزش موی گسترده، باز هم این احتمال وجود دارد که موها بدون درمان دوباره رشد کنند.
توجه: ریزش سکه ای مو، به خودیخود آسیبی به سلامت عمومی شما وارد نمیکند و بنابراین، عدم درمان آن، هیچ عوارض اضافی نخواهد داشت. هنگام بررسی هرگونه انتخاب درمانی، باید عوارض جانبی احتمالی که ممکن است برخی از روشها داشته باشند را در نظر بگیرید. همچنین، باید بدانید که درمانها تنها باعث رشد مجدد مو میشوند و بر علت زمینهای این بیماری تأثیر نگذاشته یا آن را درمان نمیکنند.
تزریق استروئید
تزریق استروئید به تکههای طاس پوست سر، در تئوری میتواند واکنش ایمنی موضعی را که در ریزش سکه ای مو رخ میدهد، سرکوب کند و در نتیجه به فولیکولهای مو اجازه دهد تا دوباره بهطور طبیعی عمل کرده و موها را برویانند. این درمان ممکن است گزینهای مناسب برای یک یا چند تکه طاس با اندازه کوچک تا متوسط باشد.
به نظر میرسد که تزریق استروئید موثرترین درمان برای تکههای کوچک ریختهشده در آلوپسی آره آتا است. با این حال، ممکن است این درمان تاثیری هم نداشته باشد.
این درمان معمولاً فقط توسط متخصص پوست انجام میشود و ارجاع به بیمارستان نیاز ندارد. معمولاً در هر جلسه درمان چندین تزریق (با فاصله حدود 1 سانتیمتر از هم) انجام میشود، اما تعداد آنها اغلب بهدلیل درد محدود میشود.
بنابراین، مناطق طاس بزرگ برای تزریق استروئید مناسب نیستند. 1-2 ماه طول میکشد تا موها دوباره شروع بهرشد کنند. تزریق هر 4-6 هفته تکرار میشود.
توجه: هیچ تضمینی وجود ندارد که رشد مجدد مو پس از پایان درمان باقی بماند.
استروئیدهای موضعی
کرمها یا ژلهای استروئیدی موضعی ممکن است به رشد مجدد مو کمک کنند، اما بهخوبی تزریق استروئید عمل نمیکنند. اگر لکههای طاسی قابل تزریق نباشند، ممکن است بتوانید از این روش استفاده کنید. اگر قرار باشد رشد مجدد رخ دهد، 3-6 ماه طول میکشد. اما اگر بعد از 3 تا 6 ماه رشد مجدد نداشته باشید، ادامه این درمان فایدهای ندارد.
محلول موضعی ماینوکسیدیل
این محلول به پوست لکههای طاس مالیده میشود و مطالعات نشان میدهند که در برخی موارد باعث رشد مجدد مو میشود. ماینوکسیدیل همان درمانی است که برای طاسی مردانه استفاده میشود. معلوم نیست که مکانیزم عملکرد آن برای درمان ریزش سکه ای مو چگونه است.
میزان موفقیت این روش زیاد نیست، اما ممکن است ارزش امتحانکردن را داشته باشد. این روش مخصوصا در مواردی که اندازه لکهها بزرگ هستند و نمیتوان از تزریق استروئید استفاده کرد روش مناسبی است.
ماینوکسیدیل برای آلوپسی آره آتا مجوز ندارد و تنها برای سایر انواع آلوپسی مانند طاسی با الگوی مردانه مجوز دارد. اما متخصصین پوست از آن استفاده میکنند. اگر این درمان جواب بدهد، معمولاً 2-3 ماه درمان برای پاسخ اولیه و یک سال برای حداکثر پاسخ طول نیاز است. اگر بعد از یک سال بهبودی حاصل نشد، ادامه این درمان فایدهای ندارد.
ایمونوتراپی موضعی
به نظر میرسد که ایمونوتراپی موضعی موثرترین گزینه برای افراد مبتلا به ریزش سکه ای موی گسترده است. این روش یک درمان بسیار تخصصی است که فقط در برخی از بیمارستانها در دسترس است. مادهای روی پوست بخشهای طاس قرار میگیرد و پوست به آن واکنش آلرژیک نشام میدهد. دارویی که معمولاً استفاده میشود دیفن سیپرون (DPCP) است.
پزشک مقداری از این ماده را هفتهای یک بار و برای چند هفته متوالی روی بخشهای طاس پوست قرار میدهد و تا زمانی که پوست دچار درماتیت خفیف (اگزما) شود روی پوست نگه میدارد. به نظر میرسد واکنش پوستی ایجادشده، بر روند ایجاد آلوپسی آره آتا تأثیر میگذارد و به موها اجازه رشد مجدد میدهد. با این حال، عوارض جانبی این روش میتواند دردسرساز باشند. به عنوان مثال، برخی افراد دچار واکنشهای شدید پوستی میشوند.
درمان کودکان با ایمونوتراپی موضعی هنوز مورد اتفاق قرار نگرفته است.
پس از رشد مجدد موها، درمان را میتوان متوقف کرد، اما در بسیاری از موارد، ریزش مو دوباره عود میکند. بنابراین، برای جلوگیری از بازگشت ریزش مو، اغلب به درمان نگهدارنده منظم نیاز است.
کلاه گیس
کلاه گیس یک انتخاب درمانی رایج در بیماران مبتلا به ریزش سکه ای مو است. کلاه گیسها در انواع مختلفی موجود هستند و برخی از بیمارانی که سالها با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند از کلاه گیسهای اختصاصی که برای خود آنها بافته شده است استفاده میکنند.
سایر درمانها
علاوه بر موارد بالا، برخی از درمانهای متفرقه هم برای کمک رویش مجدد مو در ریزش سکه ای مو وجود دارد. این درمانها شامل موارد زیر هستند:
- گاهی یک ماده گیاهی به نام «پسورالن» همراه با اشعه ماوراء بنفش A (PUVA) یا فتوتراپی برای درمان این عارضه استفاده میشود. این درمان به جلسات نور درمانی زیادی در بخش سرپایی بیمارستان نیاز دارد و با موفقیتهای محدودی همراه بوده است.
- از تاتو (درماتوگرافی) میتوان برای ایجاد ظاهری شبیه مو و یا ابرو در مناطق ریختهشده استفاده کرد.
- مشاوره روانی گاهی اوقات برای افرادی که نمیتوانند با ریزش مو کنار بیایند مفید است.
- شواهد کافی برای موثر بودن درمانهای مکمل (به عنوان مثال، طب سوزنی، رایحه درمانی و غیره) وجود ندارد. با این حال، برخی از افراد ممکن است از این درمانها بهره ببرند.
همیشه به یاد داشته باشید که هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب از ضدآفتاب یا کلاه برای محافظت از لکههای طاس استفاده کنید.
درمان طب سنتی
طب سنتی، که یکی از انواع طب مکمل محسوب میشود، دارای دستورالعملهایی برای درمان ریزش سکه ای مو است. این درمانها شامل موارد زیر هستند:
- مصرف عرقیجاتی مانند شاتره، کاسنی، کیالک، خارشتر و خارخاسک
- مصرف حریره سیاه همراه عسل و نبات
- مالیدن روغن هلیله بر قسمتهای طاس
- قرار دادن گِلسرشور یک تا دوبار در هفته بر روی سر
- مالیدن روغن نارگیل به همراه روغن کرچک و مالش آن بر روی سر
- دمنوشهایی مانند مریم گلی با عسل
- مصرف گیاه دماسب
- استفاده از اسانس گزنه و رزماری و مالیدن آنها بر روی نقاط طاس بر طبق یک برنامه منظم
- مالیدن آب پیاز و سیر به محل ریزش مو
- دمنوش بابونه، آویشن و همچنین، گیاه رزماری
توصیه طب سنتی برای درمان ریزش سکه ای مو این است که فرد برای مدتی از صابون و شامپو استفاده نکند و بهجای آن محلهای ریزش را با گل زوفا و آب خرفه ماساژ دهد. روش دیگر این است که پنج گرم پیاز عنصل و ۲.۵ گرم خردل را به خوبی با هم بکوبند و پس از مخلوطکردن با سرکه، روزی سه بار به محلهای طاسی بمالند.
توجه به این نکته ضروری است است درمان در طب سنتی بر پایه خلط غالب است.
به همین دلیل لازم است قبل از انتخاب یا شروع هر کدام از درمانهای ریزش سکه ای مو، با یک متخصص طب سنتی مشورت کرده و تنها مواردی را که او بر اساس تشخیص به شما تجویز میکند استفاده نمایید. این درمانها معمولا بدون ضرر هستند و میتوانید آنها را امتحان نمایید. با این حال، بهتر است قبل از شروع با متخصص پوست مشورت نمایید.
نکات تکمیلی در مورد درمان ریزش سکه ای مو
همانطور که از بخش بالا دیدید، گزینههای درمانی مختلفی برای ریزش سکه ای مو وجود دارد. از همان ابتدا نمیتوان گفت که آیا یک درمان خاص برای یک فرد خاص مناسب است یا نه. یکی از مشکلات بر سر راه تحقیق این است که مو در بسیاری از موارد بدون هیچ درمانی دوباره رشد میکند. بنابراین، تحقیق در مورد تأثیر درمانها دشوار است، زیرا ممکن است مو به طور طبیعی دوباره رشد کرده باشد.
بهطور کلی، میزان موفقیت برای درمانهای مختلف ریزش سکه ای مو زیاد نیست. همچنین، هیچ تضمینی وجود ندارد که موهای رشد یافته در اثر درمان باقی بمانند. اما از آنجایی که در بسیاری از موارد موها به خودیخود دوباره رشد میکنند، بهتر است سعی کنید آرام باشید و مثبت فکر کنید.
ریزش مو سکه ای نوعی ریزش مو است که معمولا بهشکل سکه ای رخ میدهد. به این معنا که بخشهای از موی سر به شکل دایره و یا بیضی میریزد. این نوع ریزش مو میتواند گسترده شده و همه سر را در بر گیرد. همچنین، در موارد معدودی ممکن است ریزش سکه ای مو تمام بدن را تحت تاثیر قرار داده و هیچ مویی را باقی نگذارد. این نوع آلوپسی در هر دو جنس و هر سنی رخ میدهد و از جمله بیماریهای خودایمنی محسوب میگردد.
علت دقیق ریزش مو تکه ای کاملا مشخص نیست. اما تحقیقات میگویند این نوع آلوپسی یک بیماری خودایمنی است که در نتیجه حمله سیستم ایمنی به فولیکولهای مو ایجاد میشود. برخی از عوامل ناشناخته سبب میشوند که سیستم ایمنی بافتها و سلولهای بدن را با مهاجم خارجی اشتباه گرفته و به آنها حمله کند. ریزش سکه ای مو نیز از همین بیماریها محسوب میگردد.
برخی از عوامل سبب میشوند که فعالیت سیستم ایمنی بیش از حد فعال شود و به یک دوره عود بیماری کلید بخورد. این عوامل میتواند شامل استرس، برخی از بیماریها و سایر مشکلات خودایمنی باشند. تحقیقات برای پیداکردن مکانیزمهای دقیقتر بیماری هنوز ادامه دارد.
دانشمندان هنوز علت دقیق ریزش سکه ای مو را نمیدانند، اما به هر حال این بیماری، یک عارضه خودایمنی است. مطالعات نشان میدهند که تا 50 درصد از بیماران عود علائم خود را به استرسهای زندگی نسبت میدهند.
استرس مزمن میتواند باعث واکنش بیش از حد دستگاه ایمنی شود و علائم ریزش موی سکه ای را دچار عود کند. پس میتوان گفت، استرس عامل مستقیم ریزش موی سکه ای نیست، بلکه با تحریک سیستم ایمنی میتواند سبب عود شود. این استرس ممکن است ناشی از مسائل روزمره زندگی، تغییرات شغلی، مشکلات خانوادگی، از دست دادن عزیز و یا هر چیز دیگری باشد.
ریزش سکه ای مو یک بیماری خودایمنی غیر مسری است که در هر سنی ممکن است بروز کند. واگیر معمولا در نتیجه انتقال پاتوژن است. این پاتوژن میتواند باکتری، ویروس و یا انگل باشد. اما ریزش موی سکه ای با هیچ یک از این عوامل مرتبط نیست و به دلیل واکنشهای ایمنی غیرطبیعی در داخل بدن ایجاد میشود.
ریزش مو سکه ای معمولا درمان خانگی خاصی ندارد. درمانهای خانگی مشتمل بر درمانهای سنی هستند که در مقاله به آنها اشاره کردیم. استفاده از گل سرشور، مالیدن آب پیاز و سیر به محل ریزش، مالیدن روغن نارگیل و کرچک به محل، برخی از این درمانها هستند.
برخی از افراد نیز توصیه میکنند که ۵ گرم گوگرد زرد را در نصف استکان روغن زیتون حل کرده و با یک پنبه روزی چند بار به محلهای طاسی بمالید. روش دیگر درمان ریزش سکه ای مو هم این است که یک فندق را بسوزانید و آن را در سرکه کهنه حل کرده و به محل بمالید.
آلوپسی آره آتا باعث ریزش دائمی مو نمیشود. فولیکولهای مو از بین نمیروند و تارها امکان رشد مجدد را دارند. در موارد خفیف، موها در طی چند ماه یا چند سال مجددا رشد میکنند، اما نمیتوان رشد مجدد را تضمین کرد. همه موها در بسیاری از افراد مبتلا به ریزش سکه ای مو بهطور کامل باز میگردند. اما زمانی که این بیماری به آلوپسی توتالیس یا آلوپسی یونیورسالیس تبدیل شود، احتمال رشد مجددِ کامل، کمتر میشود.
همانطور که گفتیم، آلوپسی توتالیس زمانی است که سکههای ریختهشده آنقدر زیاد و گسترده میشوند که همه سر را در بر میگیرند. آلوپسی یونیورسالیس نیز شرایطی است که تمام موهای بدن به طور کامل میریزد. در افراد مبتلا به ریزش سکه ای مو، ریزش مو در طول زندگی کاملاً رایج است و این بیماری میتواند مکررا عود کند. ریزش موی سکه ای درمانی ندارد و درمانهای رایج تنها موهای ریختهشده را باز میگردانند.
سخن آخر
ریزش سکه ای مو، نوعی ریزش مو یا همان آلوپسی است که بهشکل تکههای سکهای و معمولا بر روی سر رخ میدهد. اما این عارضه میتواند صورت و بدن را هم درگیر کند و حتی در موارد نادری سبب کچلی کامل سر و ریزش موهای همه بدن گردد.
ریزش سکه ای مو، یک بیماری خودایمنی محسوب میگردد که ناشی از حمله سیستم ایمنی بدن به فولکولهای مو است. این عارضه درمانی ندارد و درمانهای موجود بر رشد مجددا موها تکیه دارند. در بسیاری از موارد تارهای افتاده، پس از چند ماه بدون درمان مجددا رشد میکنند.
برای مشاوره درمان اسکالپ و درمان ریزش سکه ای مو همچنین مشاوره کراتینه مو می توانید با شماره های 09127603309 و 02144538673 تماس بگیرید.
No comment